MUZEUL VICTOR BABES

    Muzeul Victor Babeș se află în partea de nord a capitalei, pe strada Andrei Mureșanu. Imobilul a fost construit în 1928-1929 de către fiul doctorului, Mircea Babeș. În 1956, acesta donează parterul casei sale statului român în vederea amenajării muzeu memorial pe care îl va conduce chiar el până în 1968, când moare. În iulie 1986, soția lui Mircea Babeș, Sofia, lasă prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei care va fi integrat circuitului muzeal al imobilului.


    Muzeul Victor Babeș fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o primăriei capitalei. Muzeul se află într - clădire construită în stilul eclectic specific anilor ”20, în partea de nord a capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Printre exponate, se pot întâlni exemplare din primele ediții ale lucrărilor doctorului: Les bacteries et leur role dans l’etiologie, l’anatomie et l’histologie pathologique des maladies infectieuses (1885), Etudes sur la pellagre, Recherches sur les associations bactériennes du bacilli de la tuberculose (1888), Despre transmiterea proprietăților imunisante prin sângele animalelor imunisante (1895), Raport despre turbare (1912), Anatomie patologică generală (1921). Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Astfel în colecție se află o serie de decorații precum Ordinul National al Meritului Civil în grad Comandor (1891)al statului bulgar, Legiunea de Onoare – Ordin în grad Comandor, Legiunea de Onoare în grad de Ofițer, Ordinul Steaua României, Coroana României, Ordinul Sanitar Civil în grad de Comandor (Bulgaria), Ordinul Legiunea de Onoare (Franța), Bene Merenti, Ordinul Coroana de Fier (Austria).


    Muzeul a fost închis pentru reamenajare în august 2017. Acesta va fi reintrodus in circuitul turistic in noiembrie 2018.