COLECŢIA „TEXTILE ŞI ACCESORII VETIMENTARE”

CONSERVATOR : VICTORIA BELU

Colecţia Textile şi accesorii vestimentare cuprinde 2.091 obiecte de o mare diversitate, piese de certă valoare artistică, istorică şi memorialistică .

            În cadrul colecției sunt o serie de costume de factură orientală și occidentală, de secol XVIII - XIX pentru care există numeroase accesorii purtate în acea perioadă: punguţe, paftale, cordoane, papuci (iminei), fesuri și diferite alte obiecte de podoabă. Pe lângă acestea putem găsi și veșminte de curte, de bal sau de călătorie, dar și haine de mahalagii şi târgoveţi, toate în funcţie de evoluţia modei în Ţara Românească. Sunt rochii de jupâniță, de boieroaică, costume orientale, o rochie turcească de mireasă, dar și îmbrăcăminte aparținând unor personalități politice: pelerina domnitorului Gh. Bibescu cu urma glonţului de la atentatul din 9-11 iunie 1848; roba atribuită magistratului C. A. Rosetti, confecţionată din tafta de culoare neagră; costum de diplomat atribuit lui Nicolae Kretzulescu.

Pentru a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX, chiar dacă predomină îmbrăcămintea și încălțămintea feminină (rochii, bluze, lisseose, jachete, haine din catifea sau postav, fuste) nici veșmintele și accesoriile masculine (costume, veste, cămăşi, pantofi, pălării, cravate) nu sunt puține.

    Dintre accesorii putem enumera: pălării, pantofi, mănuşi, evantaie, batiste, punguţe și poşete, confecţionate cu materiale ale acelei perioade.

        Colecţia mai cuprinde şi o varietate de obiecte de vestimentaţie din categoria obiectelor   oficiale, cum ar fi fracuri de diplomat și uniforme militare sau liturgice.

   În colecţie putem găsi și covoare, tapiserii, carpete, feţe de masă, ştergare, ţesături, steaguri și ţesături liturgice.