ARHIVA EXPOZITII

EXPOZIȚIA INTERACTIVĂ „MAȘINILE LUI LEONARDO DA VINCI”

Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și surprinde o secvență din felul în care funcționează o minte strălucită. Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția interactivă „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, deschisă în perioada 18 mai – 24 septembrie 2017 la Palatul Suțu (parter), realizată cu sprijinul Societății ARANEUS din Polonia.

 

Vernisajul va avea loc în ziua de joi, 18 mai 2017, de la ora 19:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Expoziția va putea fi vizitată și de Noaptea Muzeelor, în ziua de sâmbătă, 20 mai, cu program prelungit și intrare liberă.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA

„VÂRSTA DINTR-O PRIVIRE”

LA CASA FILIPESCU - CESIANU

Muzeul Municipiului București și Asociația „Bucureștiul meu drag” vă invită la o expoziție inedită, care recuperează frânturi subiective din istoria recentă: “Vârsta dintr-o privire”. Vernisajul are loc în ziua de marți, 19 septembrie, ora 18.00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Dacă „Muzeul Vârstelor”, expoziția permanentă de la Casa Filipescu - Cesianu, oferă o perspectivă asupra transformărilor individului de-a lungul secolelor, sub efectul timpului istoric, al vremurilor în schimbare – mode, regimuri politice, dispozitive tehnologice etc. – expoziția „Vârsta dintr-o privire” adaugă o perspectivă asupra transformărilor la care un individ este supus în timpul subiectiv al vieții sale.

Citeste mai mult

A PATRA EDIȚIE A SALONULUI BD - POVEȘTI DIN BUCUREȘTI ÎN BENZI DESENATE

Muzeul Municipiului București organizează în perioada 7 iunie – 30 august 2017 cea de-a patra ediție a Salonului BD - Povești din București în Benzi Desenate, în mansarda Casei Filipescu – Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).

 

În acest an vă invităm să descoperiți Bucureștiul de ieri și de azi azi, văzut prin ochii elevilor de la liceele cu predare în limba engleză: American International School of Bucharest. Îndrumați de profesorii de desen, alături de Mihai I. Grăjdeanu și Mădălina Corina Diaconu, elevii vor participa la concursul „Povești din București în Benzi Desenate”. Astfel, cele mai bune ..

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE -

NICOLAE VERMONT (1866- 1932)

DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ȘI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURARII

La 85 de ani de la moartea pictorului Nicolae Vermont şi 151 de la naşterea sa, 8 lucrări din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București care punctează momente din creaţia sa de la începuturi până la maturitate, cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti, fac obiectul expoziţiei ”Nicolae Vermont” din luna iunie a anului 2017.

Prin cercetarea de laborator o parte din cele „ascunse”/ neştiute pot fi acum văzute. Expoziția ”Nicolae Vermont” din cadrul proiectului ”Vindecări miraculoase” își propune să aducă în atenţia iubitorilor de artă picturi ale unui mare artist care s-a format....

Citeste mai mult

,,O ISTORIE (NE) UITATĂ: MUZEUL CURTEA VECHE”

,,Ca istoric și arheolog medievist afirm, după o viață de cercetări, cu predilecție în București, că bulgărele de aur al Istoriei Capitalei sălășluiește în centrul de început al cetăților, al târgului comercial și meșteșugăresc, devenit oraș, a vieții ce a dăruit calitățile unei reședințe voievodale transmisă întregului popor drept Capitală a României.” Panait I. Panait

Expoziția „O istorie (ne)uitată: Muzeul Curtea Veche” este deschisă la Muzeul Municipiului București, în perioada 13 iunie – 20 august 2017.

 

 

Citeste mai mult

PINACOTECA BUCURESTIULUI

UN PROIECT INTERBELIC

După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică. Muzeul Municipiului Bucuresti, deținătorul patrimoniului, a reînființat prin noul său ROF(2015), în cadrul Secției de Artă, Pinacoteca Municipiului București.

 

Gazda acestui eveniment va fi Palatul Suțu-sediul Muzeului Municipiului București, începând cu ziua de vineri, 29 iulie 2016.

Citeste mai mult

SCURTĂ ISTORIE A REVANȘEI.

DUEL SAU CRIMĂ?

Orașul și-a construit propria-i formă de revanșă și a integrat-o cu mare răbdare în sufletele noastre. Este o istorie veche de mii de ani dar, în ultimii două sute de ani, vitezele sunt tot mai accelerate iar variațiunile revanșei tot mai surprinzătoare pe măsură ce tehnologia ne modifică comportamentul cotidian.

Expoziția Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă? nu este neapărat o poveste despre ce anume au de împărțit uneori bărbații în viața lor, indiferent de epocă istorică. Acest proiect expozițional își dorește să prezinte povestea în scurt a unui fenomen urban, care flanează din zona mondenității și a politicului către periferii sociale adesea ignorate.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA „FRAȚII MINOVICI – PIONIERAT MEDICAL ȘI UNIVERS SPIRITUAL”

Supranumită și „Vila neodihnei”, „Vila cu clopoței” a doctorului Nicolae Minovici își redeschide porțile după o sută de ani, iar prietenii îi sunt aproape: Institutul Național de Medicină Legală „Dr. Mina Minovici” și Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

 

Frații Mina și Nicolae Minovici au fost ctitori și directori ai Institutului Național de Medicină Legală (1892), cel dintâi institut de profil, proiectat la standarde ce au influenţat domeniul în întreaga lume până în ziua de astăzi.

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE DEZVĂLUIRI DESPRE PICTORI ŞI PICTURA LOR PRIN PRISMA RESTAURĂRII THEODOR PALLADY

La 60 de ani de la moartea pictorului Theodor Pallady, 8 lucrări clasate în categoria fond şi tezaur ce au fost cercetate şi restaurate în Laboratorul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti vor face obiectul expoziţiei „Theodor Pallady”, care urmează să fie inaugurată la Palatul Suțu în luna decembrie 2016.

 

Aceste lucrări au participat la expoziția retrospectivă „Theodor Pallady“ organizată de Muzeul de Artă al RPR , în perioada 23 iunie-8 august 1956, prilej cu care pictorul a primit titlul de Maestru emerit al artei. În același an, la data de 16 august, omul Pallady se stinge din viaţă.

Citeste mai mult

FOTOGRAFII BUCUREȘTILOR:

ALFONS EBNER

Proiectul expozițional Fotografii Bucureștilor, demarat în anul 2015, cu primii fotografi ai acestui oraș din perioada anilor 1850-1900, continuă în acest an cu prezentarea unuia dintre cei mai cunoscuți autori de fotografie din perioada interbelică.

 

 Expoziția dedicată lui Alfons Ebner va fi deschisă pentru public la sediul MMB - Palatul Suțu, începând cu ziua de marti, 29 noiembrie 2016.

Citeste mai mult

OBIECTE PREISTORICE DIN

COLECŢIA SEVEREANU

Expoziția Obiecte preistorice din colecţia Severeanu dorește să aducă în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: Sala cu Vitralii a Muzeului George Severeanu.

 

 Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte dintr-o colecție privată (Colecția „Maria și dr. George Severeanu”) constituită de dr. George Severeanu și donată Muzeului Municipiului București în anul 1939.

EXPOZIȚIA „SEMNE ȘI SIMBOLURI - VIZIUNI APOPHENICE ÎN DOMENIUL FRACTALIC”

Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția intitulată „Semne și simboluri - Viziuni apophenice în domeniul fractalic”, care va fi deschisă la Muzeul Nicolae Minovici.

Expoziția este deschisă în perioada 26 noiembrie 2016 - 28 mai 2017, de miercuri până duminică, orele 10.00-18.00 (ultima intrare 17.30) la sediul Muzeului Nicolae Minovici, Sala de Conferințe - Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1.

„Raționalul geometric al fractalilor lui Dan Dermengiu s-a transformat în forme pline de lumină mistică, o lumină dincolo de cuvinte și imagine, pe care a amprentat-o cu mintea sa enciclopedică, așa cum se vede în descrierea tablourilor sale și în numele pe care le-a ales pentru acestea.

Citeste mai mult

Citeste mai mult

MĂRTURII FOTOGRAFICE ALE CUTREMURULUI DIN 4 MARTIE 1977

În 4 martie 2017 se împlinesc 40 de ani de la producerea seismului din anul 1977, eveniment tragic, atât în viaţa locuitorilor ţării noastre, cât şi pentru ceea ce avea să devină oraşul Bucureşti ca înfăţişare.

 

Nefericita împrejurare a oferit prilej de modificare a fizionomiei Capitalei, prin retrasarea unor artere importante, construirea unui nou centru politico-administrativ, a unor edificii social-culturale şi monumente, după norme estetice specifice, ce purtau amprenta epocii de edificare a socialismului.

 

Petrecut într-o seară de vineri, la ora 21:22 de minute și 22 de secunde, cu o durată de 55-56 de secunde și cu o magnitudine de 7,2° pe scara Richter

Citeste mai mult

ISTORIA CIRCULAȚIEI MONETARE ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN ÎMPREJURIMI

Moneda reprezintă un document istoric valoros care oferă informații privind realitățile politice, economice, religioase, culturale și artistice ale perioadei în care a fost bătută, reuşind să adune atât un mesaj scris prin textul oferit de legenda sa, cât și unul iconografic prin reprezentările figurale.

 

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului „George Severeanu” şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului vizitator de a admira valoroasele colecţii adăpostite de spaţiul cultural amintit.

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA CASA FILIPESCU-CESIANU

– POVESTEA UNEI REABILITĂRI

Muzeul Municipiului București dezvăluie povestea reabilitării recente a Casei Filipescu-Cesianu printr-o expoziție organizată la Palatul Suțu – „Casa Filipescu-Cesianu – povestea unei reabilitări”.

Vernisajul expoziției va avea loc în ziua de miercuri, 20 iulie 2016, la ora 15:00, la Palatul Suțu, alături de Dr. Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, şi Arh. ing. Aurora Târşoagă - Şef proiect reabilitare Casa Filipescu-Cesianu. Expoziția va fi găzduită de Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2) în perioada 20 iulie - 18 septembrie 2016.

 

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE

ȘTEFAN LUCHIAN (1868 - 1916)

La 100 de ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al “Expoziţiei Artiştilor Independenţi”, Muzeul Municipiului București prezintă 9 picturi realizate în diferite tehnici, de la cea a uleiului pe suport de carton mucava până la tehnica pastel pe suport de hârtie, mucava sau pânză şi acuarelă pe suport de hârtie. Picturile, clasate în categoria tezaur, fac parte din patrimoniul Pinacotecii Municipiului București.

Citeste mai mult

PALATUL SUȚU LA FESTIVALUL-MARATON AL CULTURII COREENE 2016

Ambasada Republicii Coreea (Coreea de Sud) la București organizează în acest an cea de-a treia ediție a Festivalului-Maraton al Culturii Coreene. Festivalul are  loc la Iași între 22 și 23 iunie, continuând apoi la București între 24 iunie și 17 iulie. Evenimentul este organizat cu sprijinul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, Muzeului Municipiului București - Palatul Suțu și Universității Româno-Americane (URA) din București.

 

Citeste mai mult

 ARTIŞTI LA MUZEU

Notorietatea este cea care, în genere, îndreptăţeşte opera unui artist să figureze pe simezele unui muzeu. Notorietate reieşită  cu precădere din recunoaştere, consolidată în timp ca urmare a unor aprecieri repetate, venite din partea unor temeinice instanţe critice, sau – există şi varianta opusă – o faimă dobândită ca efect al noutăţii spontane, nu o dată asociată în ochii marelui public cu extravaganţa ori bizareria, aşadar invalidată prin durată dar răsplătită pentru „originalitate”.

Citeste mai mult

OMUL ANTIC: COTIDIAN SI IMAGINAR.

​VASELE GRECESTI DIN COLECTIA „MARIA SI DR. GEORGE SEVEREANU”

Expoziția Omul antic: Cotidian și imaginar. Vasele grecești din colecția „Maria și dr. George Severeanu”

introduce publicul bucureştean şi nu numai, în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluția ceramicii grecești

in secolul al X-lea a. Chr. până în secolul al IV-lea a. Chr. Artefactele expuse fac parte dintr-o valoroasă colecție,

​ adunată de dr. George Severeanu la începutul secolului trecut și donată Muzeului Municipiului Bucureşti.

 

Citeste mai mult

EXPOZIȚIA „PIESE LITICE RESTAURATE DIN COLECȚIILE MUZEULUI NAȚIONAL DE ANTICHITĂȚI”

Muzeul Municipiului București și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” invită publicul să descopere o nouă secțiune a expoziției Muzeul Național de Antichități. O excursiune arheologică, găzduită în spațiul Muzeului George Severeanu până la data de 10 iulie 2016.

 

Citeste mai mult

MISTERELE PICTURII LUI THEODOR AMAN

Un cadou de Crăciun pregătit cu minuțiozitate de Muzeul Theodor Aman: deschiderea unei noi săli de expoziție, ce vine să completeze întreg patrimoniul casei muzeu și continuă ciclul expozițional "Vindecări miraculoase", aducând în fața publicului noi tablouri restaurate de specialiștii Muzeului Municipiului București.

Citeste mai mult

EXPOZITIA „SPITALE DISPĂRUTE ALE BUCURESTIULUI”

Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, împreună cu Muzeul Municipiului București, vă invită să vizitați expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu, în perioada 30 martie- 3 iulie 2016. Vernisajul va avea loc miercuri 30 martie, la ora 14:00.

Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.

 

Citeste mai mult

SALONUL NAȚIONAL DE FOTOGRAFIE FOTOGEOGRAFICA – EDIȚIA A XX-A

Marți, 24 mai 2016, începând cu ora 18:30, avem plăcerea să vă invităm la vernisajul ediției a XX- a Salonului Național de Fotografie Fotogeografica, ce va avea loc la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

 

Cu acest prilej va fi lansat şi catalogul Fotogeografica 2016 ce va conţine pe lângă fotografiile premiate pe cele doua secţiuni, wildlife şi peisaj, cele mai reuşite lucrări din galeria foto a concursului.

 

Citeste mai mult

MUZEUL NAŢIONAL DE ANTICHITĂŢI. O EXCURSIUNE ARHEOLOGICĂ

Manifestarea "Muzeul Naţional de Antichităţi. O excursiune arheologică" este prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea Muzeului de istorie naturală şi antichităţi şi a 150 de ani de existenţă a Muzeului Naţional de Antichităţi, al cărui continuator este Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”.

Citeste mai mult

BUCUREŞTIUL ÎN PROIECTELE STUDENŢILOR FACULTĂŢII DE ARHITECTURĂ A UNIVERSITĂŢII

SPIRU HARET

Muzeul Municipiului București și Facultatea de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret vă invită la vernisajul expoziției “Bucureştiul în proiectele studenţilor Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Spiru Haret”, care va avea loc în ziua de marți, 19 aprilie 2016, ora 18.00 la Palatul Suțu.

Citeste mai mult

FALSURI MONETARE. O SCURTĂ ISTORIE A FLASIFICĂRII MONEDEI

În decursul istoriei, fenomenul falsificării emisiunilor monetare are o pondere variabilă în structura circulaţiei monetare, în funcție de epocă, în cadrul fiecărui stat, regiune sau oraş. Falsurile monetare se disting în principal de emisiunile oficiale, stilistic şi prin diferenţe ponderale sau de titlu. Un element în plus este reprezentat de modul de redare al imaginilor de pe feţele unei monede (numite avers și revers). Acestea pot avea de cele mai multe oritrăsături neclare, cu legende care indică numele statului sau al emitentului, ale căror litere sunt reproduse greşit, sunt inegale sau uneori chiar lipsesc. De cele mai multe ori, pe falsurile realizate în antichitate în ateliere clandestine, legenda este redată eronat, doar imitând literele de pe emisiunile monetare oficiale.

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE: MISU POPP (1827-1892)

Muzeul Municipiului Bucureşti continuă seria manifestărilor derulate sub titlul „VINDECĂRI MIRACULOASE” cu o expoziţie dedicată pictorului Mişu Popp, vernisată în ziua de joi, 3 martie, ora 12.00, la Palatul Suțu. Organizatorii aduc în atenţia publicului intervenţiile de restaurare realizate de către specialiştii muzeului asupra unei picturi de excepţie a acestui artist. Portretul de femeie semnat de Mişu Popp în 1857, prezentat în expoziţia “Vindecări miraculoase”, este o lucrare provenită din valorosul patrimoniu al Pinacotecii Municipiului Bucureşti.

Citeste mai mult

EXPOZIŢIA FOTO CABINET (FEBRUARIE-APRILIE 2016)

Muzeul Municipiului București și Grand Hotel Continental vă invită să descoperiți lumea Bucureștiului de la sfârșit de secol XIX văzută prin obiectivele lui Franz Duschek şi Franz Mandy, doi dintre primii fotografi ai orașului, în cadrul expoziției Foto Cabinet. Găzduită de către renumitul hotel, aceasta este o parte componentă a unui proiect mai amplu intitulat „Avangarda fotografilor din București”.

 

Citeste mai mult

EXPOZIŢIA „SAMARITENII DIN MARKOWA” LA PALATUL SUŢU

Institutul Polonez din București împreună cu Muzeul Municipiului București invită publicul în perioada 22 martie-17 aprilie 2016 să viziteze expoziţia „Samaritenii din Markowa”, deschisă la Palatul Suţu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în ziua de marţi, 22 martie, ora 19:00, la Palatul Suţu.

Expoziţia prezintă soarta cumplită a familiei lui Józef și Wiktoriei Ulma care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au reușit să salveze evrei de la o moarte sigură. Acţiunile celor doi au dus la represalii din partea ocupanţilor germani. Întreaga familie Ulma, compusă din cei doi soţi și cei șase copii ai lor, a fost împușcată.

Citeste mai mult

„ASEZĂMINTELE BRÂNCOVENESTI: 1835 - 2015”

Asociația Istoria Artei, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, vă invită miercuri, 6 aprilie, de la ora 18:30, la vernisajul expoziției „Așezămintele Brâncovenești: 1835 - 2015”, care va fi deschisă publicului între 6 aprilie - 15 mai 2016, în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu.

La eveniment vor prezenta istoricii de artă Angelica Iacob, Mădălina Mirea, Oana Marinache și urbanistul Andrei Popescu.

 

 

Citeste mai mult

EXPOZIŢIA „O INCURSIUNE ÎN ISTORIILE CARTIERULUI BERCENI”

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să vizitați expoziţia „O incursiune în istoriile cartierului Berceni”, deschisă în perioada 3 februarie – 3 aprilie 2016, în sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu. Conceptul expoziţional este realizat în cadrul proiectului „Istorii din cartier”, la care au fost adaugate elemente noi (aproximativ 30 de fotografii din arhiva muzeului). Vernisajul va avea loc în ziua de miercuri, 3 februarie 2016, ora 18:30, la Casa Filipescu-Cesianu.

Citeste mai mult

SALONUL INTERNAŢIONAL DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ AL ROMÂNIEI, A 20-A EDIŢIE

Înscris în suita manifestărilor ce se desfăşoară sub genericul “Ziua Artei Fotografice din România”, marți, 12 ianuarie 2016, ora 18.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti,  Bd. Ion C Brătianu nr. 2, va avea loc vernisajul celei de-a 20-a ediţii a Salonului Internaţional de Artă Fotografică al României (SIAF).

Citeste mai mult

#FIND_US

 DINCOLO DE OBIECTIVUL FOTO

 Expoziţie în memoria fotografilor din Colectiv

 În perioada decembrie 2015 - ianuarie 2016 are loc expoziţia de fotografie #find_us, găzduită în două locaţii din Bucureşti, la Casa Filipescu-Cesianu din Calea Victoriei nr. 151 şi, respectiv, la ARCUB Gabroveni din Str. Lipscani nr. 84-90.

Vernisajul ultimului proiect #find_us din acest an, remember Goodbye to Gravity, are loc în ziua de marţi 22 decembrie 2015, începând cu ora 19.00.

Goodbye to Gravity a fost o trupă metalcore din București, înființată în 2011. Din trupă făceau parte: Andrei Găluț (solist), Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Țelea și Mihai Alexandru (chitariști).

 

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE

​NICU ENEA

Nicu Enea s-a născut la 28 mai 1897 în satul Valea Arinilor din judeţul Bacău, într-o familie de ţărani. După terminarea şcolii primare a urmat cursurile Şcolii Normale de învăţători din Piatra –Neamţ.

În 1921 s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, pe care a frecventat-o cu intermitenţe, până în 1928. Aici a studiat desenul cu C.Artachino, pictura cu G.D.Mirea şi Camil Ressu iar sculptura cu Fr. Storck. În paralel a urmat cursurile Academiei Libere de Pictură, unde profesori i-au fost Jean Al. Steriadi, A. Verona şi Gheorghe Petraşcu. În 1926 s-a căsătorit cu pictoriţa Elvira Paloşanu-Gârleanu, nepoata scriitorului Emil Gârleanu.

 

Citeste mai mult

GRĂDINI PIERDUTE DIN BUCUREŞTI

Geografia oraşului nostru a fost destul de generoasă în vechime. Ostrovurile Dâmboviţei, care absorbeau debitul suplimentar de apă protejând de inundaţii cartierele din apropiere, erau adesea înconjurate de păduri. Fragmente din aceste bogăţii au supravieţuit până la mijlocul secolului al XIX-lea. Ele au dispărut pe măsură ce oraşul şi-a sporit zestrea demografică cu tot ceea ce presupune acest lucru: noi cartiere, spaţii industriale etc.

Citeste mai mult

EXPOZIŢIA MARGARETA PÂSLARU

-LASĂ-MI, TOAMNĂ, POMII VERZI/ UITE, OCHII MEI TI-I DAU

Muzeul Municipiului București o sărbătorește, printr-o expoziție de afișe, pe Margareta Pâslaru, artista care a revoluționat muzica ușoară românească prin cei 58 de ani de carieră artistică.

Expoziția Margareta Pâslaru - Lasă-mi, toamnă, pomii verzi/ Uite, ochii mei ți-i dau aduce, în holul Palatului Suțu, o serie de afișe de la cele mai interesante apariţii susținute de artistă în ţară şi străinătate, dar și de la filme care i-au marcat pe multiple planuri ascensiunea.

Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 15 ianuarie 2016.

 

Citeste mai mult

VALORI ARHITECTURALE DOBROGENE

Casa Filipescu-Cesianu

4 - 21 decembrie 2015

 Muzeul Municipiului Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Dobrogea şi Ordinul Arhitecților din România – București au onoarea să vă invite la expoziția “Valori arhitecturale dobrogene” care va avea loc între 4 - 21 decembrie 2015 în Sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr. 151, București.

Expoziția cuprinde două exponate finanțate din timbrul de arhitectură: “Constanţa – clădiri de patrimoniu semnate de Arh Victor Ștephănescu” și “Cazinoul din Constanţa – scurtă istorie în imagini”.

 

Citeste mai mult

ÎNCEPUTURILE FOTOGRAFIEI

LA BUCUREŞTI.

MAEŞTRII ŞI IMAGINI DIN

SECOLUL AL XIX-LEA

25 SEPTEMBRIE - 7 DECEMBRIE 2015

Tehnica fotografică, o nouă practică ajunsă la noi din Occident, a uimit, la jumătatea secolului al XIX-lea,

întreaga lume bucureşteană. Preocupări legate de fotografie au început să fie simţite şi la noi, se pare,

​pe la 1834 când, pe un farmacist l-a costat viaţa lucrul cu brom în timp ce făcea cercetări relative la fotografie.

 

Citeste mai mult

VINDECARI MIRACULOASE:

ION TUCULESCU ( 1910-1962 )

Ion Ţuculescu s-a născut la 19 mai 1910 la Craiova în familia unor institutori. Clasele primare le va urma la şcoala Ion Heliade Rădulescu sub îndrumarea părinţilor.

Apropierea de pictură s-a produs în anii liceului când, alături de fratele său Şerban şi pictorul local A. D. Hagiu, a deschis o expoziţie în Palatul Prefecturii din oraş. Cu banii obţinuţi acum din vânzarea unor tablouri a efectuat o excursie cu şcoala în Italia, eveniment care i-a prilejuit descoperirea entuziastă a capodoperelor Renaşterii şi Barocului dar care, pe de altă parte, i-a iscat serioase îndoieli privind vocaţia sa de artist.Cu toate astea, în 1926 a participat cu peisaje şi naturi moarte la „Expoziţia Cercului artistic oltean”.

Citeste mai mult

LA ROUMANIE. VIZIUNEA UNUI ANTROPOLOG ELVETIAN

18 septembrie - 19 octombrie 2015.

 

În anul 1917, Eugène Pittard publică La Roumanie: Valachie, Moldavie, Dobroudja: 50 illustrations, dont 35 hors-texte d’après des photographies prises par l’auteur, Paris, 1917, 328 p., cu dedicaţia:

Poporului român, pe care, în timpul lungilor mele campanii de studii antropologice, am ajuns să-l cunosc şi să-l iubesc.

 

Citeste mai mult

ALĂPTAREA E IUBIRE

Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte în perioada 20 octombrie - 20 noiembrie 2015 expoziţia-eveniment "Alăptarea e Iubire", de Cristina Nichituş Roncea, fotografă care revine pe simezele Palatului Suţu, unde a mai fost prezentă şi cu foto-povestea "Precum în cer - Călătorie prin lumea ortodoxă românească". De data aceasta "Alăptarea e Iubire" iese în stradă, urmând ca în aer liber, pe gardul care înconjură clădirea istorică a Palatului Suţu, să prezinte publicului dragostea mamelor faţă de pruncii lor în 70 de fotografii şi mesaje. "Este o expoziţie-minune", o recomandă marea personalitate a culturii române Mariana Nicolesco. `

Citeste mai mult

3 EXPOZIŢII DESPRE PRIMUL RĂZBOI MONDIAL LA PALATUL SUŢU

Marele Război în imagini

Fotografii, cărţi poştale şi postere de propagandă din prima conflagraţie mondială,

într-o expoziţie care ne transpune în prima linie a frontului, după un secol.

Emoţii puternice, compasiune sau milă la scene de război memorabile, de la luptele

​din tranşee la sărbătorirea Crăciunului, în mijlocul primului conflict care a cuprins întreaga omenire.

 

Citeste mai mult

BUCURESTI. CAPITALA LINIILOR DE FUGA

O expoziţie-eveniment ce explorează noua arhitectură a Capitalei, din 1990 până în prezent.

Între radicalitatea începuturilor şi miza culturală majoră a arhitecturii de azi, cei 25 de ani sunt traversaţi de multiple fascicule tematice, mereu ramificate şi reunite, intersectate sau suprapuse. Expoziţia propune o lectură deschisă a celor mai interesante proiecte ale perioadei, ducând mai departe demersurile consecvente ale revistei Arhitext. Este examinată critic tensiunea fertilă dintre fascinaţia exercitată de modernismul interbelic şi viziunile alternative asupra arhitecturii, ce construiesc treptat o avangardă locală. Începând cu anul 2000, expoziţia evidenţiază apropierea cu sensibilitate şi creativitate de patrimoniul construit existent al Capitalei, precum şi demersurile prin care arhitecţii aduc la lumină vocaţia urbană şi publică a creaţiei arhitecturale.

Citeste mai mult

70 DE ANI DE ISTORIE A MARIONETELOR DE LA ŢĂNDĂRICĂ,

LA PALATUL SUŢU!

Teatrul Ţăndărică continuă evenimentele aniversare “70 de ani” și vă invită vineri, 7 august, la orele 17.00, la Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, la vernisajul expoziţiei “CĂLĂTORIA LUI ŢĂNDĂRICĂ”, o poveste fascinantă care merită cunoscută!

Teatrul de animație este firul roşu ce leagă copilăria de adolescență, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia “CĂLĂTORIA LUI ŢĂNDĂRICĂ” se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru.

 

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE

MARCEL IANCU: (1895- 1984 )

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită în perioada 5 august - 4 octombrie la Palatul Suţu la expoziţia dedicată lui Marcel Iancu prin o serie de lucrări ale artistului restaurate de atelierul de restaurare pictură al Muzeului Municipiului Bucureşti.

Citeste mai mult

PIONIERII AUTOMOBILISMULUI LA BUCUREŞTI

Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Retromobil Club România, vă invită sâmbătă, 1 august, la ora 18:00 la Palatul Suţu la vernisajul expoziţiei Pionierii automobilismuluiîn Bucureşti , o expoziţie ce prezintă începuturile automobilismului în ţară noastră cât şi secvenţe ale transportului public bucureştean.

Publicul va putea admira, pe lângă expoziţia organizată pe gardul Palatului Suţu şi câteva maşini de epocă aparţinând membrilor Retromobil Club România.

Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi şi care au circulat pe străzile Bucureştilor începând cu 1895.

 

Citeste mai mult

SALON BD LA PALATUL SUŢU

A doua ediţie a Salonului BD – “Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”, reuneşte o colecţie de benzi desenate dedicate Bucureştiului, realizate pe o perioadă de trei secole: secolul XIX, până în prezent, început de secol XXI.

Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru).

 

Citeste mai mult

PALATUL COLORAT

Cum văd copiii Palatul Suțu?

Expoziția Palatul Colorat- din 1 iunie, la Muzeul Municipiului București!

Muzeul Municipiului București-Palatul Suțu inaugurează, de Ziua Internațională a Copilului, o expoziție de desene, realizată de copii... pentru copii și adulți.

Expoziția „Palatul Colorat”, care poate fi vizitată începând cu 1 iunie, ilustrează Palatul Suțu, așa cum este văzut de cei mici, în desenele realizate la atelierul de istorie urbană, organizat de Asociația Istoriei Artei la Muzeul Municipiului București, de Noaptea Muzeelor 2015.

 

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE - MICAELA ELEUTHERIADE

Descendentă, pe linie maternă, a pictorului Gheorghe Tattarescu, Micaela Eleutheriade s-a născut într-o duminică de iunie a anului de graţie 1900. A petrecut primii ani ai studiilor artistice la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti (fondată de Theodor Aman şi de bunicul său, Gheorghe Tattarescu). Ca profesori i-a avut pe Ipolit Strâmbu, Dimitrie Serafim şi Cecilia Cuţescu-Storck. A petrecut apoi trei ani la Paris (1924-1927), perfecţionându-se la Academia Ranson, cu pictorul Roger Bissiėre.

Debutul i-a decurs firesc, pozitiv, fără dramatismul ce nu arareori a marcat biografia atâtor autori mai ermetici.

 

Citeste mai mult

LUNA BUCUREŞTILOR DUPĂ 80 DE ANI

În urmă cu 80 de ani se inaugura prima ediție a Lunii Bucureștilor, eveniment de amploare ce depășea dimensiunea unei simple sărbători sau expoziții. Luna Bucureștilor a avut un impact important asupra dezvoltării orașului, cu fiecare ediție fiind inaugurate lucrări edilitare semnificative.

Inițiativa, inspirată de marile expoziții ce se organizau în Europa, a fost luată de către primarul Bucureștiului Alexandru Donescu, în cadrul Congresul Uniunii Oraşelor de la Arad din 1934. Se urmărea ca acest eveniment să se desfășoare anual și de asemenea să se extindă în alte orașe. Însă, datorită contextului istoric, au avut loc doar 6 ediții în perioada 1935-1940 în București, între 9 mai şi 9 iunie.

 

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE

– LUCIA DEM.BĂLĂCESCU

A treia expoziţie din ciclul „Vindecări miraculoase” este dedicată pictoriţei Lucia Dem. Bălăcescu, de la a cărei naştere se împlinesc 120 de ani, iar lucrarea referenţială - redată circuitului expoziţional prin procesul de „tămăduire” a restaurării - este de astă dată „Peisaj bucureştean”. Acesteia i se adaugă pe simeză alte cinci picturi din colecţia Pinacotecii bucureştene.

Citeste mai mult

BUCUREŞTI: UN PORTRET „NOVECENTO” ÎN VIZITĂ LA GRAND HOTEL CONTINENTAL

“Bucureşti: un portret Novecento. Povestea unui secol din 555 de aniversari” este o expoziţie ce îşi propune să spună povestea Bucureştiului în secolul XX.``

Expoziția, deschisă între 11 martie si 30 aprilie la Grand Hotel Continental, invitati speciali sunt domnii Emanuel Badescu și Adrian Craciunescu.

“Orașul trăiește prin mai multe suflete.

 

Citeste mai mult

PENTRU O ISTORIE A SIMBOLURILOR: TATUAJUL ÎN ROMÂNIA

Expoziția “Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România” este realizată în parteneriat cu Institutul Medico Legal “Mina Minovici” și aduce în premieră în fața publicului, colecția didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la finalul secolului al XIX-lea.

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE - RUDOLF SCHWEITZER CUMPĂNA

Rudolf Schweitzer Cumpăna

(n.7 mai 1886, Piteşti – d.17 februarie 1975, Bucureşti)

 

Aducând în faţa publicului două lucrări recent restaurate prin strădania specialiştilor laboratorului de restaurare pictură, Muzeul Municipiului Bucureşti continuă seria expoziţională intitulată „Vindecări miraculoase”, cu o expoziţie dedicată pictorului Rudolf Schweitzer Cumpăna, de la a cărui moarte se împlinesc 40 de ani.

 

Citeste mai mult

ARHITECTURA INTERBELICĂ ÎN BUCUREŞTI

Expoziţia „Arhitectura interbelică în Bucureşti”

Fotografii din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti şi a Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 15 ianuarie – 31 martie

 

Citeste mai mult

NUMELE MEU A FOST CONSTANTIN BASARAB BRÂNCOVEANU

„Numele meu a fost Constantin Basarab Brâncoveanu” este o invitaţie de a cunoaşte cum ar fi viaţa ta la sfârşitul secolului al XVII-lea dar mai ales ce ar fi însemnat să te afli în intimitatea puterii. Naraţiunea construită la persoana întâi îl apropie pe vizitator de un personaj atât de îndepărtat în timp şi îi oferă prilejul să-i devină confident.

Citeste mai mult

VINDECĂRI MIRACULOASE - GHEORGHE TATTARESCU

Muzeul Municipiului Bucureşti inaugurează miercuri,19 noiembrie 2014, ciclul expoziţional «Vindecări miraculoase» cu o expoziţie dedicată pictorului Gheorghe Tattarescu, întemeitor în 1864 al învăţământului superior artistic din Ţara Românească.

Citeste mai mult

COTIDIAN DE RĂZBOI

Primul război mondial nu a reprezentat numai deplasări de fronturi, situaţii neprevăzute şi succesiuni de evenimente, ci și semnificaţia unor răsturnări radicale, dureroase pentru mentalul colectiv, cu puternice implicaţii în sfera socială și implicit politică.

Citeste mai mult

„1814 ANUL MIRACOLELOR” 1814-2014 BICENTENAR CONSTITUȚIA NORVEGIEI

Ambasada Regală a Norvegiei în România, Muzeul Municipiului București și Muzeul Theodor Aman au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de postere ”1814, Anul Miracolelor” sâmbătă, 18 octombrie 2014, la ora 11:00, la Muzeul Theodor Aman (str. C.A. Rosetti nr.8), pentru celebrarea a 200 de ani de la adoptarea Constituției Norvegiei.

Citeste mai mult

SOLITAR URBAN

Miercuri, 01 Octombrie 2014, orele 18.00, Muzeul Curtea Veche vă invită la vernisajul expoziţiei de grup SOLITAR URBAN, cu participarea artiştilor Christian Paraschiv, Justinian Scărlătescu, Cristi Gaşpar, Lucian Muntean, grupul focAR (Răzvan Neagoe şi Alina Tudor), Maria Pop Timaru şi Raluca Ghideanu, curator Adina Niculae, în cadrul Bucharest Art Week.

Citeste mai mult

TRECUT-AU ANII...

In perioada 12 septembrie - 15 octombrie 2014 te asteptam la Muzeul „Municipiului Bucuresti” pentru a vedea expozitia foto “Trecut-au anii...”. Cea de-a opta editie va reprezenta un Bucuresti la inceput de secol XX comparat cu cel din zilele noastre si un Bucuresti al anilor `70-80 vazut de domnul Serban Lacriteanu.

Fotografiile vechi provin din arhiva lui Cezar Petre Buiumaci, pe cand cele actuale sunt realizate de membrii Asociatiei “Bucurestiul meu drag”. Cele din perioada `70-80 sunt realizate de domnul Serban Lacriteanu. Selectia fotografiilor a fost facuta de Andrei Birsan si Mihai Petre.

 

Citeste mai mult

<< NOVECENTO>>

Expoziția, ce se va vernisa în data de 17 septembrie, ora 19.00,  la Palatul Suţu, este onorată de prezența academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici și dr. Antoine Heemeryck.

Citeste mai mult